PROJECTE CAL DIR
Durant el curs 2007/2008, la Comissió de Normalització Lingüística del Col·legi Nostra Senyora dels Socors de Benetússer va proposar a l’Oficina de Promoció del Valencià de l’Ajuntament un projecte de col·laboració que consistia en fer una activitat de vocabulari en classe, per tal de modificar alguns vicis locals, i després traslladar-la al carrer en forma de cartell on es podia llegir la paraula que habitualment utilitzàvem de manera incorrecta en un àmbit col·loquial i la seua corresponent en valencià normatiu per tal de corregir eixe vici. L’equip docent del Departament de valencià del Centre i l’alumnat aportava el treball didàctic i les ganes de treballar, i l’Ajuntament facilitava els cartells que servirien per donar a conéixer les paraules.
Després de planificar el decurs de l’activitat, atenent a un àmbit d’ús diferent cada mes (el civil “benetussí-benetussina”, el dels aliments “suc”, els estris de casa “comandament a distància”, les plantes “el poliol”, els animals “esquirol”, etc...), ens vam posar en contacte amb l’Associació de comerciants de la ciutat mitjançant una carta on explicàvem en què consistia el projecte i reclamant la seua col·laboració.
I finalment, començàrem a eixir pels carrers del poble enganxant cartells del Cal dir xiquets i xiquetes de 1r d’ESO plens d’il·lusió de veure el seu cartell penjat de la seua botiga habitual. D’esta manera el treball de classe l’han vist exposat fora de les fronteres de l’aula i, a més, estan fent un servici per la normalització de la nostra benvolguda llengua pròpia.
Tan contents han acabat els menuts i menudes, botiguers, botigueres i els professors encarregats durant estos sis anys de renovació ininterrompuda del Projecte, que cada juny, en acabar el curs lectiu se celebra un acte amb la regidora de joventut per fer un present a tots i cadascun dels que han participat en esta experiència.
Així doncs, després d’èxit rere èxit, el Col·legi Nostra Senyora dels Socors, continua esta activitat cada any amb més força, si és possible. I així, a poc a poc s’està convertint en un fet familiar veure que els nostres xiquets i xiquetes ens ensenyen a parlar cada dia millor la nostra senya d’identitat més preuada, la llengua.
Objectius de l’activitat
- Corregir barbarismes i estructures castellanitzades en l’ús col·loquial de la llengua.
- Treballar l’ortografia i el lèxic en valencià.
Àmbits d’actuació
- Administratiu i social.
- Acadèmic o de gestió pedagògica.
- Interacció didàctica.
- Interrelació amb l’entorn sociofamiliar.
Valoració
És interessant perquè es treballa l’ús correcte de la llengua entre l’alumnat i la població del municipi.
Crea una certa conscienciació respecte de les incorreccions que se solen fer quan parlem habitualment sense tindre cura.
Motiva l‘alumnat a fixar-se en aspectes normatius fora de l’aula, com si d’un joc es tractés.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada